Jedzenie

Logowanie

 

Składniki:

150 g truskawek

1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

210 g mleka zagęszczonego, słodzonego (1/2 puszki)

 Przygotowanie: 

Truskawki umyj, usuń szypułki, zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby otrzymać mus bez pestek.

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob ziarenka. Schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj ziarenka wanilii i ubij na sztywno. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj mleko skondensowane i delikatnie mieszaj szpatułką do połączenia się składników. Na dno pojemniczków o pojemności 120 ml do lodów rozłóż równomiernie mus truskawkowy, a następnie waniliową masę.

Małą łyżeczkę zanurz w każdym pojemniczku i „pociągnij" mus w górę, aby powstały truskawkowe smugi. Lody wstaw do zamrażarki. Po ok. 1 h chłodzenia zanurz w nich patyczki, a następnie pozostaw na ok. 10 - 12 h do całkowitego zamrożenia.

 

Składniki:

500 ml mleka

1 opak. Budyniu smak biszkoptowy Dr. Oetkera

2 łyżki cukru

500 ml mleka

1 opak. Budyniu smak malinowy Dr. Oetkera

2 łyżki cukru 2

0 szt. biszkoptów okrągłych

350 g malin

 Przygotowanie: 

Budyń biszkoptowy- Z 500 ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przelej do dzbanka z dziubkiem.

Budyń malinowy- Z 500 ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając cukier. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. Gotowy budyń przelej do dzbanka z dziubkiem.

Dekorowanie Biszkopty drobno pokrusz. Przygotuj pucharki, w każdym układaj na przemian pokruszone biszkopty, budynie i maliny tworząc kolorowe warstwy. Wierzch udekoruj malinami.

 

Składniki:

6 - 8 szt. herbatników kakaowych

300 g truskawek - kilka odłóż do dekoracji

2 łyżki cukru pudru

500 ml mleka (schłodzonego)

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Przygotowanie:

Do każdego pucharka włóż na dno po jednym pokruszonym herbatniku. Truskawki umyj, oczyść z szypułek (mrożone wcześniej rozmroź), a następnie zmiksuj z cukrem pudrem na mus. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp masę sernikową i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj śmietankę i miksuj jeszcze przez ok. 2 minuty. 2/3 gotowej masy rozłóż równomiernie w pucharkach. Do pozostałej części masy dodaj zmiksowane truskawki, wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję, a następnie rozłóż do pucharków. Udekoruj połówkami truskawek i odstaw na ok. 1 h do schłodzenia.

 

Składniki:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

250 ml mleka

60 g cukru

0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Sos:

200 g truskawek

1 łyżeczka cukru pudru

4 - 8 listków mięty

Przygotowanie: 

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

 

 

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki

200 g masła (schłodzonego)

100 g cukru pudru

2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera

1 szt. jajek

Masa jabłkowa:

1500 g jabłek (np. Szara Reneta)

1,5 łyżki cukru

1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone zimne masło, cukier puder, cukier z wanilią oraz jajko. Całość zagnieć do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.

 

 

 

 

 

Składniki na biszkopt czekoladowy:

6 jajek

120 g mąki pszennej (12 łyżek)

60 g kakao (6 łyżek)

60 g mąki ziemniaczanej (6 łyżek)

216 g cukru (18 łyżek)

40 g masła (2 łyżki)

Składniki na masę śmietanową:

800 ml śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

Składniki na polewę czekoladową:

150 ml śmietany kremówki

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka żelatyny

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną pianę dodając po trochu cukier, im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty biszkopt, dlatego warto zarezerwować sobie na to więcej czasu. Sypkie składniki mieszamy razem i przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki w 3-4 turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania dodajemy rozpuszczone masło. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Składniki:

2 tabliczki gorzkiej czekolady

200 ml kremówki

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka brandy

wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Połamaną czekoladę wrzuć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuszcza schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno. Jajka myjemy w gorącej wodzie, osuszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną ciepłą czekoladę i dokładnie mieszamy ( trzeba to zrobić w miarę szybko aby nie było grudek). Ostudzoną masę dokładnie mieszamy z bitą śmietaną (1-2 łyżki odkładamy do dekoracji), alkoholem i pianą z białek. Gotowy krem przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1-2 godz, by się mocno schłodził. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy wiórkami czekoladowymi…

 

 

   

Składniki:

45 dag dowolnie pokrojonych truskawek

szklanka kremówki

skórka otarta z całej cytryny

3 łyżki brązowego cukru

1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)

4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji

8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek

1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy

Przygotowanie:

Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy. Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki. W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę. Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

  

  Składniki:

Na ciasto:                                Na krem:

20 dag masła                          10 dag masła

2 łyżki cukru                           20 dag mleka w proszku

2 żółtka                                   5 dag posiekanych migdałów

łyżka śmietany                       5 dag posiekanych orzechów włoskich

                                                kilka pistacji i orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie

 Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm, po czym wylep nim foremki. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Masło rozpuść, zmiksuj z mlekiem w proszku (dosyp taką ilość mleka, by masa była dość gęsta), na koniec dodaj posiekane migdały, orzechy i wymieszaj. Nakładaj do ostudzonych babeczek. Udekoruj orzechami i pistacjami.

        

Składniki:

2 jajka,

1 i 1/2 szklanki mleka,

2 szklanki mąki pszennej,

80g roztopionegomasła,

4 łyżki cukru,

szczypta soli,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

dodatki do serwowania

Przygotowanie

W misce połącz sypkie składniki - przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj. Roztrzep jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem. Teraz połącz suche składniki z masą jajeczną. Wymieszaj lub zmiksuj, aż masy się połączą. Smaż na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważaj przy przekręcaniu! Serwuj z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.

 

 

 

 

 

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.