Jedzenie

Logowanie

  

  Składniki:

Na ciasto:                                Na krem:

20 dag masła                          10 dag masła

2 łyżki cukru                           20 dag mleka w proszku

2 żółtka                                   5 dag posiekanych migdałów

łyżka śmietany                       5 dag posiekanych orzechów włoskich

                                                kilka pistacji i orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie

 Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm, po czym wylep nim foremki. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Masło rozpuść, zmiksuj z mlekiem w proszku (dosyp taką ilość mleka, by masa była dość gęsta), na koniec dodaj posiekane migdały, orzechy i wymieszaj. Nakładaj do ostudzonych babeczek. Udekoruj orzechami i pistacjami.

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.