Składniki:
Na ciasto: Na krem:
20 dag masła 10 dag masła
2 łyżki cukru 20 dag mleka w proszku
2 żółtka 5 dag posiekanych migdałów
łyżka śmietany 5 dag posiekanych orzechów włoskich
kilka pistacji i orzechy laskowe do dekoracji
Przygotowanie
Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm, po czym wylep nim foremki. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Masło rozpuść, zmiksuj z mlekiem w proszku (dosyp taką ilość mleka, by masa była dość gęsta), na koniec dodaj posiekane migdały, orzechy i wymieszaj. Nakładaj do ostudzonych babeczek. Udekoruj orzechami i pistacjami.