Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jajek
120 g mąki pszennej (12 łyżek)
60 g kakao (6 łyżek)
60 g mąki ziemniaczanej (6 łyżek)
216 g cukru (18 łyżek)
40 g masła (2 łyżki)
Składniki na masę śmietanową:
800 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
150 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka ubijamy na sztywną, jasną pianę dodając po trochu cukier, im lepiej ubite jajka, tym bardziej puszysty biszkopt, dlatego warto zarezerwować sobie na to więcej czasu. Sypkie składniki mieszamy razem i przesiewamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki w 3-4 turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania dodajemy rozpuszczone masło. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.