Jedzenie

Logowanie

   

Składniki:

45 dag dowolnie pokrojonych truskawek

szklanka kremówki

skórka otarta z całej cytryny

3 łyżki brązowego cukru

1/4 szklanki likieru kokosowego (np. Malibu)

4 łyżki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych, plus 1 łyżka do dekoracji

8 pralinek kokosowych z kremem, ew. kokosanek

1/2 pęczka porwanych na kawałki listków mięty lub melisy

Przygotowanie:

Skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce z likierem kokosowym i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki truskawki i listki mięty lub melisy. Przykryj talerzykiem lub kawałkiem folii spożywczej, aby składniki nie przeszły zapachami innych produktów i odstaw do lodówki na 30 minut. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, a następnie wymieszaj z uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. Pralinki kokosowe z kremem (ew. świeże, miękkie kokosanki) przekrój na połówki. W pucharkach układaj warstwami truskawki i kokosową kremówkę. Wierzch gotowego deseru obłóż przekrojonymi pralinkami i posyp dodatkowymi, również uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

 

Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved.