Składniki:
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 ml mleka
60 g cukru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Sos:
200 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
4 - 8 listków mięty
Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.